Margin trading als beleggingsmiddel

Margin trading als beleggingsmiddel

Als particulier kun je cryptocurrency kopen en aan de hand van de waarde jouw investering terugverdienen. Als je een van de digitale valuta in jouw wallet van Bitvavo hebt, kun je ervoor kiezen om deze om te laten zetten naar euro’s als de waarde flink gestegen is. Je kunt echter ook gaan handelen bij een exchange, waardoor je met goede speculaties meer winst kunt behalen. Om deze kans op winst te verhogen, kun je beleggen met een hefboom.

Winst behalen zonder valuta te verhandelen

Deze manier van beleggen wordt margin trading genoemd. Hiermee kun je geld inzetten op de stijging of daling van een koers. Wanneer je denkt dat de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin gaat stijgen, kun je een positie openen die hierop speculeert, waarmee je een eventuele winst kunt behalen. Je koopt en verkoopt hier geen valuta mee, zoals je normaal wel bij een exchange doet.

Geleend geld gebruiken voor jouw saldo

Je leent hierbij geld van andere gebruikers bij het openen van een positie. Wanneer de hefboom bij jouw inzet 10x is, zal jouw inleg van 1 Bitcoin bij je positie 10 Bitcoin zijn. Hiermee krijg je dus meer geld als de koers stijgt, maar verlies je ook meer als de koers niet de kant opgaat waarop jij jouw inzet geplaatst hebt. Bij een stijging van 10 procent houdt je alleen de winst over, wat neerkomt op 0,1 Bitcoin.

Bedenk je wat je wilt bereiken

Margin trading heeft dus veel verschillende risico’s, ook omdat je met geleend geld meespeelt. Het is daarom goed om te bedenken of je het dit risico waard vindt of dat je jouw geld liever in de wallet bij Bitvavo houdt. Zo voorkom je ook dat je jouw eigen geld kwijtraakt aan het gokken op de koerswisseling en kun je jouw winst behalen uit een stijging van de koers aan de hand van jouw valuta.